lördag 7 november 2009

Guilty Pleasures (bok 1) - Laurell K Hamilton

"My name is Anita Blake. Vampires call me The Executioner. What I call them isn't repeatable. Ever since the Supreme Court granted the undead equal rights, most people think vampires are just ordinary folks with fangs. I know better. I've seen their victims. I carry the scars... But now a serial killer is murdering vampires - and the most powerful bloodsucker in town wants me to find the killer..."

Anita Blake arbetar som "animator" vilket innebär att hon tillfälligt väcker upp de döda (zombies) då man t.ex. behöver få deras vittnesuppgifter kring sin egen död, om ett annat brott eller för att lösa arvstvister osv. Hon är också statligt legaliserad avrättare av de vampyrer som (av domstol) har dömts till dödsstraff.

Anita är en riktigt tuff tjej och hon är ständigt upp över öronen beväpnad med diverse vapen och knivar. Hennes klädval styrs faktiskt många gånger utifrån vilka kläder som kan dölja flest vapen (hon gömmer knivar under håret och sover alltid med en pistol under huvudkudden). Vid sidan av sitt arbete som "animator", anlitas hon också som konsult åt en speciell enhet inom polisen och blir tillkallad när ett brott med övernaturliga inslag har skett. Så man överdriver inte om man säger att hon har ett rätt fullspäckat schema.

Det här är action från början till slut! Det spännande och ofta blir det också ganska läskigt. Anita är rapp i käften och kommer med en hel del smarta och roliga repliker. Man sugs snabbt in i hennes värld av vampyrer, varulvar, "shapeshifters", zombies och andra övernaturliga varelser och det är en sådan där bok som är svår att lägga undan när man väl har börjat läsa.

Böckerna riktar sig inte till en yngre publik som söker ett trevligt alternativ till Twilight sagan. Dom här böckerna bjuder ofta på väldigt detaljerade beskrivningar av både våldsam och sexuell natur (det senare gäller dock främst den andra halvan av serien som har kritiserats för att det har blivit allt mer fokus på Anitas olika sexuella relationer).

I serien om Anita Blake finns för närvarande 17 st böcker. Dom är utgivna i följande ordning:

* Guilty Pleasures
* The Laughing Corpse
* Circus of the Damned
* The Lunatic Cafe
* Bloody Bones
* The Killing Dance
* Burnt Offerings
* Blue Moon
* Obsidian Butterfly
* Narcissus In Chains
* Cerulean Sins
* Incubus Dreams
* Micah
* Danse Macabre
* The Harlequin
* Blood Noir
* Skin Trade

Författarens hemsida hittar du här.

Länk till boken Guilty Pleasures hos:
Bokus
Adlibris

Några andra omfattande länkar som handlar om Anita Blake hittar du här.
anitablakewiki.com
squidoo.com
wikipedia.org/wiki/Anita_Blake

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails

The Vampire Diaries